Spreman Prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju vojnika

Dosad u procesu revizije, kroz izvođenje iz prava onih koji su povoljno penzionisani, napravljene uštede od oko pet i po miliona KM. Ministar Helez kaže da se do kraja godine planira uštediti do deset miliona KM

 

Federalni ministar za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez kazao je danas u Sarajevu da je pripremljen Prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju pripadnika oružanih snaga odnosno Armije RBiH, Hrvatskog vijeća odbrane i pripadnika MUP-a, te da se tim tekstom zakona planira uvođenje nekih novih kategorija.

- Te nove kategorije su RVI od 60 do 100 posto prve kategorije, obični demobilisani borci koji nisu činovani i pripadnici MUP-a, koji nisu nikad imali priliku biti u jednoj od uredbi ili od zakona. Te nove kategorije, sa otpuštenim vojnicima Oružanih snaga BiH, prema našim procjenama broje oko 5.000 novih korisnika - kazao je ministar Helez.

On je kazao da će se u dogovoru s MMF-om i Svjetskom bankom, to finansirati sa 206 miliona KM na godišnjem nivou iz budžeta FBiH koji se transferiše prema PIO/MIO za povoljne penzije.

Precizirao je da su dosad u procesu revizije, kroz izvođenje iz prava onih koji su povoljno penzionisani, napravljene uštede od oko pet i po miliona KM. Ministar Helez kaže da se do kraja godine planira uštediti do deset miliona KM.

- Tako se u tu cifru može uklopiti veći broj ovih koji se uvode u pravo. Ostatak neophodan za iznos potreban za ukupan broj onih koje uvodimo u pravo uštedit će se kroz balansiranje postojećih povoljnih penzija - kazao je Helez.

Precizirao je da će manjem broju ljudi, iz kategorije koji su već penzionisani po uredbama, biti smanjene povoljne penzije.

- Ovim želimo ujednačiti stanje, da ne ostavimo demobilisane borce, RVI na cjedilu. Ovaj kolač koji imamo, želimo ravnopravno dijeliti, naravno poštujući i čin i poziciju u Armiji RBiH, HVO-u i MUP-u - kazao je ministar Helez.

Predstavnici sedam temeljnih boračkih udruženja koja okupljaju RVI, demobilisane borce, dobitnike najviših ratnih priznanja i paraplegičare prisustvovali su današnjem susretu s novinarima i pozitivno se izrazili o tekstu tog zakona te ga definirali kao pravednog.

Tako je Ale Hošić, uime Saveza RVI, izrazio podršku resornom ministru, Vladi i premijeru Nikšiću, te očekivanje „da će na prvoj narednoj sjednici Vlade FBiH, a nakon što saglasnost da MMF i Svjetska banka na taj zakon, te na prvoj sjednici federalnog Parlamenta biti razmatran taj dokument"

- Očekujemo da će do kraja februara taj zakon biti donesen, a njegova primjena uslijediti čim prije. Posebna podrška zbog toga što taj zakon ne podrazumijeva nova sredstva, nego se potrebe mogu zadovoljiti iz postojećeg novca - kazao je.

Prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju ima 29 članova, a u njegovoj pripremi sudjelovali su predstavnici temeljnih boračkih udruženja. U te aktivnosti, uz ministra Heleza, uključen je i federalni premijer Nermin Nikšić.

oslobodjenje.ba

Čitaj 1946 vrijeme Zadnji put promjenjen četvrtak, 07 Februar 2013 13:14

Download (preuzmi fajl)

ZAKON-BNNER

ZAKON O PRAVIMA BRANILACA I ĈLANOVA NJIHOVIH PORODICA


Klikom na sliku preuzmite PDF dokument (5000kb)

Pitanja i odgovori

pitajte

Dragi saborci, na ovom mjestu naše stranice možete postaviti pitanja o svojim pravima, kao i o drugim problemima a mi čemo se ispred organizacije potruditi da angažujemo ljude iz struke i odgovorne osobe da Vam damo validne i ispravne odgovore.

Ukoliko imate ratne price ili pjesme i želite ih objaviti na našoj stranici, da budu dostupne široj populaciji (posjetiteljima stranice), javite nam se ili pošaljite na naš e-mail: odbsbkorg@gmail.com

Sva pitanja možete poslati ovdje !

odbsbkorg@gmail.com